 |
A biztonságos rendezvények
érdekében szigorítást javasolnak
Megbízható, ellenőrzött partiszervizcégekre van szükség
Hivatalos
tárgyalásokat kezdeményez az érintett államigazgatási szervezetekkel
az idén ősszel négy éve alapított Magyar Party Service Szövetség (MPSSZ),
hogy egyértelmű és számon kérhető követelményrendszert dolgozzanak
ki a partiszervizszolgáltatásokat kínáló cégek számára. Mindez a
megrendelők biztonságát is szolgálja. A többi között erről
beszélgettünk
Kőrössy Zoltánnal, az MPSSZ újonnan választott elnökével.
- Mely szervezetekkel erősítenék a kapcsolatot
és miért? Egyáltalán, mit akarnak megelőzni a hivatalos szervek
közreműködésével?
- Alapvetően azt szeretnénk, hogy teljesen egyértelmű legyen a
partiszerviz típusú rendezvények feltételrendszere. Ez a megrendelők
érdekeit éppúgy szolgálja, mint a rendezvényt lebonyolítókéit.
Szakmai szövetségünk érdekképviseletet lát el, és e tevékenységgel
nemcsak a partiszervizcégeket képviseljük, hanem szem előtt tartjuk
a megrendelők érdekeit is. Azt szeretnénk elérni, hogy a
rendezvényeken betartsák a közegészségügyi és munkajogi szabályokat.
Fontosnak tartjuk, hogy – meghatározóan az előállítástól távolabbi,
vagyis külső helyszíneken – felszolgált ételek minőségének
biztonságára vonatkozó elvárások egyértelműen szabályozottak
legyenek, a lebonyolítótól olyan feltételrendszer betartását
követeljék meg, amihez lehet és kell is igazodni. Összességében a
partikon a vendéglátás házon kívüli technológiai előírásainak
szabályozását, azok következetes betartását, betartatását szeretnénk
minden, ezzel foglalkozó rendezvényszervező vállalkozás számára
kötelezővé tenni. Ezzel alapvetően az a célunk, hogy ne
fordulhassanak elő tömeges ételmérgezések külső rendezvényeken. Erre
sajnos az elmúlt fél évben két komoly, illetve tragikusan végződő
példa is volt. Az egyik a több budapesti színházat is érintő eset,
amikor sokan kerültek kórházba. A másik nemrégiben Szombathelyen,
egy cukrászati termék által okozott, súlyos következményekkel járó
ételmérgezés volt. Ezeket meg lehetett volna előzni, ha az előírások
egyértelműek, szigorúbbak és az ellenőrzések gyakoribbak...
– Ellenőrök megjelenését szorgalmazzák a partikon?
– Ez a kérdés túlságosan leegyszerűsíti a törekvéseinket. Annyiban
viszont a lényegre tapint, hogy minden partiszervizcégnek szigorúan
be kell tartania a vendéglátásra vonatkozó európai uniós
élelmiszer-, illetve ételbiztonsági feltételrendszert, különösen oda
kell figyelnie az előállítási helytől távoli helyszínen történő
lebonyolítás technológiájának betartására és az ehhez
nélkülözhetetlen eszközök következetes alkalmazására. Egyrészt a
megrendelők bizalmát szeretnénk erősíteni, másrészt a figyelmüket
felhívni arra, hogy – általuk is követhető rendelkezések alapján –
számon kérhessék a partiszervizcégektől a szakértelmet, a szükséges
eszközök meglétét. Minél nagyobb létszámú, külső helyszínen zajló
rendezvényt kell lebonyolítani, annál nagyobb körültekintéssel kell
mind a megbízottnak, mind a megbízónak eljárnia. Ezzel el lehet
érni, hogy a feladatot nem kellő gondossággal végző, illetve hiányos
eszközökkel rendelkező partiszervizcégeket közösen kiszűrjük, hogy
ne fordulhassanak elő ételmérgezések. Főleg a szezonális
időszakokban a partik nagy száma miatt kell különösen odafigyelni a
feltételrendszerek betartására, hiszen a hirtelen jelentkező
nagyszámú megrendelés miatt olyan vállalkozások is kapnak megbízást,
amelyek nem a megfelelő gondossággal járnak el a rendezvény
lebonyolításában.

– Mire figyeljenek a megrendelők?
– Először is győződjenek meg arról, hogy a vendéglátást biztosító
cég rendelkezik-e a szükséges háttérrel és engedélyekkel. Becslésünk
szerint a partiszerviz-tevékenységet végzők 60–70 százaléka csak
hiányosan vagy egyáltalán nem rendelkezik a szükséges feltételekkel.
Arról nem is beszélve, hogy ma még kevesen használják például az
ételsokkolásos technológiát, a meleg és hideg lánc betartását, a
maghőmérséklet folyamatos figyelemmel kísérését. Ezek
elengedhetetlen feltételek a biztonságos működéshez, egy rendezvény
zavartalan lebonyolításához. Szövetségünk évek óta küzd azért, hogy
minél pontosabban legyen megfogalmazva a tevékenységre vonatkozó
törvényi szabályozás, és ezek betartása, betartatása is egyértelmű
legyen. A téma sajnos mindig aktuális, hiszen jelenleg is több száz
vendéglátó-ipari egység foglalkozik házon kívüli vendéglátással,
fogadások szervezésével, amelyekhez sokszor a legalapvetőbb
feltételek hiányoznak, illetve nem tartják be a szükséges
előírásokat. A megrendelők is könnyebb helyzetbe kerülnek, nagyobb
biztonságban érezhetik magukat, ha – a jogszabály ismeretében – még
a megbízás előtt számon kérhetik a partiszervizcégtől, hogy minden
feltételnek meg tudnak-e felelni.
– Van valami igazodási pontja a megbízottnak és a megbízónak?
– Alapvető, többnyire általános élelmiszer-biztonsági
rendelkezések vannak, ilyen például az európai uniós normákat
tartalmazó HACCP követelményrendszere. Inkább azt hiányoljuk, hogy
kifejezetten a partiszerviz-szolgáltatásokra nincsenek jól körülírt,
tételesen számon kérhető szabályok. Ezek nélkül a rövid távra
tervező cégek könnyebben kibújhatnak az előzetes és az utólagos
számonkérés alól is. Éppen az ilyen esetek megelőzése érdekében
keressük meg hivatalosan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi
Szolgálat (ÁNTSZ) illetékeseit, hogy együtt juttathassuk el a
törvényhozókhoz azt a közösen kidolgozott jogszabálytervezetet,
amelynek elfogadásával egyértelműbb piaci helyzet alakulhat ki: a
megbízó és a megbízott is nagyobb biztonságban érezheti magát.
Szükség esetén az MPSSZ kész szakértőket is biztosítani, illetve a
szakmailag felkészült és eddig is bizonyított cégek érdekében,
érdekvédelmében eljárni. Szövetségünk – minden érintett szervezettel
és a jogszabályt előkészítő szakemberekkel – készen áll a
partiszervizszakmát érintő, átfogó törvényi keretek kialakításában
való együttműködésre.
– Vannak-e már konkrét javaslataik?
- Elsősorban az ételkészítés, -szállítás, -tárolás technológiai
rendszerének, illetve az alkalmi munkaerő foglalkoztatásának
átgondolt és jogszabályokba foglalt változatát, tervezetét
szeretnénk közösen kidolgozni az ÁNTSZ és a Munkaügyi Hivatal
illetékeseivel. Több olyan eset is volt, amikor megjelentek a
munkaügyi ellenőrök, és vizsgálatuk során kiderült: szabálytalanul
foglalkoztatottakat is bevont az adott partiszervező cég a munkába,
ezért a szerződés nélküli dolgozókat el kellett küldeni, ezzel pedig
veszélybe került a rendezvény zavartalan lebonyolítása. Ilyen
„megoldásokkal” persze valóban olcsóbb lehet egy-egy cég ajánlata,
ám a biztos sikert nem garantálja. A minőségi szolgáltatás
teljesítése, annak a megrendelő és a hatóságok általi, tételes
ellenőrizhetősége összhangban van az érdekképviseleti
törekvéseinkkel.
A cikk megjelent:
Napi Gazdaság 2006.
novemberi Rendezvény mellékletében az Interjú rovatban.
|

|